Бета Консулт

Жилищна сграда в Лозенец - I част, София

Проект:

Жилищна сграда в Лозенец - I част, София

Подобни проекти:

Жилищно строителство

Описание:

Инвестотор: Билд Системс София ООД

Изпълнител: Сити Евро ЕООД
Архитект: Аедес Студио ЕООД 

Конструктор: Бетаконсулт-1

Главен Проектант: инж.Иван Хоров

Технически Контрол: инж.Георги Колчаков

           Проекта представлява малка жилищна сграда в квартал „Лозенец" на ъгъла на улиците „Никола Козлев" и „Димитър Хаджикоцев", на няколко минути пеша от City Center Sofia, басейна "Спартак", хотел "Хемус", хотел "Хилтон", НДК и Южния парк. Едно от безспорните предимствата на местоположението е ситуирането на сградата до самия Южен парк и парка на НДК - едни от най-желаните места за почивка и отмора в столицата. Парцелът е с калкан на север и се отваря към улиците на юг и на запад. Околните сгради са 5-6 етажни, близко разположени, а на мястото има немалко запазени дървета. Тези условия и желанието за повече светлина в жилищата доведоха до използването на витрини по цялата периферия на сградата. Проблемът с ослънчаването е решен с избор на подвижни слънцезащитни пана. Целта е жилищата да бъдат защитени от прегряване и да се създаде възможност за постоянно променящи се контролирани погледи отвътре.
Отвън сградата внушава усещане за мрежа от бял камък, който облича всички външни части на етажните плочи и вертикалите по фасадата. В тази мрежа пред витрините се плъзгат тъмни слънцезащитни пана от плоскости Prodema с естествен фурнир върху метална конструкция. Целият инженеринг на фасадата, механизмите на плъзгане и конкретните детайли са разработени от български фирми специално за този обект. Паната са почти квадратни, защото макар че са подвижни, не е търсено внушение за динамика в сградата. По-скоро стремежа е да се подсили усещането за максимална индивидуална свобода и липса на формална предопределеност. Паната са електрически управляеми и могат да застанат в произволна позиция по дължината на фасадата.Тяхната перфорация е съзнателно хаотична, а не геометризирана, за да се наблюдава играта на светлината в интериора във възможно най-чист вид. Този светлинен ефект е двустранен и ако през деня дава богатство на интериора, то вечер се обръща отвътре навън, извеждайки светлинните лъчи на улицата. Укрепващите ребра на металните рамки, които се виждат отвътре са отново в произволна геометрия, макар и ортогонални. Идеята на целия този преднамерен хаос е, да се остави достатъчно свобода на собствениците да индивидуализират дома си според своите усещания. Те могат постоянно да пренареждат паната около жилището си в зависимост от моментната светлина отвън, желанието за контролирана гледка или нуждата от затваряне от външния свят. Интимността на дома се запазва дори и на терасите, които могат да бъдат напълно визуално изолирани от улицата при съответната конфигурация на паната. 
             Усещането за индивидуалност е изразено не само чрез фасадата, но и с целия интериор на сградата. Тук, както и отвън не са използвани готови стандартни решения, а специални разработки за конкретния обект. Стълбището и асансьорът са проектирани особено подробно и внимателно. Двете стълбищни рамена са изцяло разделени помежду си, в зоната на площадките от стъклена фуга. Едната половина е настлана с бял, а другата с черен камък. Стъклената фуга в пода преминава по вертикалата в тясно осветително тяло, вградено пред асансьора, което започва от партера и стига до покрива. Благодарение на визуалното разделяне на стълбата, тази светеща лента може да се проследи от всяка точка на стълбищното пространство. Черното и бялото от настилката продължават и по стените и тавана, а контрастът помежду им се засилва от светлината. Долните страни на стълбищните рамена представляват комбинация от рисунъка на стъпалата и визуализиране на конструктивните усилия в стълбата.
             Едно от трудните за решаване условия беше, да се съберат максимален брой етажи в границите на разрешената височина на сградата. Този проблем е решен с частично вкопаване на сградата и създаване на полусутеренен офисен етаж. Този етаж се отваря към английски двор на юг. Настилката тук, както и на партера е проекция на еркерната геометрия и е от същия камък, както и самите еркерни плочи. По този начин е засилена в максимална степен връзката между сутерена, партера и горната част на сградата, като ги превръща в едно цяло. Английският двор е специфична зона на преход между общественото и частното пространство. До него се стига по външна еднораменна стълба от тротоара. Вместо с решетка отгоре, той е отделен от стъклена равнина с височината на парапет. Бетоновият паваж от тротоара „изтича" и във вертикала по стената на английския двор и по цялата стълба. Пространството на английския двор е своеобразен филтър, в който се срещат частната зона на офиса и обществената на тротоара и въпреки, че е разположен в очертанията на сградата, то е толкова част от нея, колкото и част от откритите пространства на целия квартал.
Апартаментите са  шест на брой, разпределени на първи, втори, трети и четвърти жилищни етажи, а на последните два етажа - пети и шести - голям обширен мезонет с прекрасна гледка. Помещенията са просторни и светли с много добри изложения и разпределения. В сутерена на сградата е разположено студио за красота с отделен вход от жилищната част. Партера на сградата е проектиран с два офиса.
В сградата са използвани изключително нови технологии и качествени материали. Дограмата е алуминиева от най-висок клас на фирма „SCHUCO" - Германия със стъклопакет 8мм. „Stoprey Clear Vision" , кантирано с прозрачен триплекс 4.2.4 , напълнен с газ аргон - 32мм дебелина на стъклопакета. С оглед на липсващи мощности и възможности в квартала за централен ТЕЦ, цялостното решение на отоплението, вентилацията и климатизацията на всеки един апартамент и офис е постигнато чрез индивидуални, високоефективни, термопомпени инверторни отоплително-охладителни инсталации на фирма „DAIKIN" с индивидуални термопомпи „Altherma", които осигуряват целогодишно отопление, охлаждане и топла вода за битови нужди. Асансьора е на фирма „ИЗАМЕТ" от енергийно ефективен тип „MRL" (machine roomless) с безредукторен повдигателен механизъм. Кабината е индивидуално проектирана и изпълнена с елементи от естествена телешка кожа и ламели от полиран MDF.
Архитектурният подход на проектантите от "Аедес Студио" е успял да оптимизира интегрирането на откритите и закритите пространства, размивайки границите и засилвайки усещането за простор.

Част:

Конструктивна

Степен
на готовност:

В строеж